![]() |
|
Szczęśliwy numerek w lodziarni - Printable Version +- FreeBeg (https://www.freebeg.com/forum) +-- Forum: Everything else (https://www.freebeg.com/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Forum: Chit chat (https://www.freebeg.com/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Thread: Szczęśliwy numerek w lodziarni (/showthread.php?tid=130564) |
Szczęśliwy numerek w lodziarni - tracyhachigiandastol - 07-20-2026 Nie wiem, jak to się stało, ale los chyba naprawdę lubi mieszać szyki. A ja, zamiast pędzić przed siebie, ciągle wpadam w te same sidła. Mam na imię Kuba, prowadzę małą, rodzinną lodziarnię na Starym Mieście. I choć mogłoby się wydawać, że w mojej pracy chodzi wyłącznie o lody, to tak naprawdę chodzi o ludzi. O tych stałych, o tych przypadkowych, i o tych, którzy pojawiają się tylko raz, ale zmieniają wszystko. Był późny, sierpniowy wieczór. Słońce już dawno zaszło, a latarnie rzucały długie cienie na kocie łby. Ruch wyraźnie osłabł, turystów mniej, za to pojawiło się więcej miejscowych – tych, którzy wiedzą, że najlepsze pistacje są u mnie właśnie przed zamknięciem. Przecierałem ladę, myślami już będąc w domu, gdy drzwi otworzyły się z cichym skrzypnięciem. Wszedł wysoki, siwy mężczyzna w znoszonym garniturze. Miał w sobie coś z emerytowanego oficera albo zapomnianego aktora – taką dostojność mimo zniszczonej garderoby. – Poproszę porcję wanilii – powiedział cicho, a jego głos miał w sobie tyle godności, jakby zamawiał coś znacznie ważniejszego. Podałem mu gałkę w wafelku. Wyciągnął z kieszeni garść drobnych, ale wyraźnie brakowało mu kilku groszy. Zawahał się, spojrzał na lody, potem na mnie. Przez ułamek sekundy walczył ze sobą, czy nie oddać porcji. Uśmiechnąłem się tylko i machnąłem ręką. – Niech pan bierze. Dziś taka promocja dla dżentelmenów. Spojrzał na mnie z wdzięcznością, ale i z cieniem smutku. Usiadł przy stoliku pod ścianą, powoli, jakby każdy ruch sprawiał mu trudność. A potem stało się coś dziwnego. Po kilku minutach do lodziarni wpadła grupka nastolatków – głośnych, rozbrykanych. Blagowali, śmiali się, zamawiali po trzy gałki. Jeden z nich, chudy, w bluzie z kapturem, podszedł do starszego pana i zapytał z rozbrajającą bezczelnością: – Szefie, a pan co taki smutny? Życie nie w smak, czy lody niesmaczne? Pan Stefan (bo tak miał na imię, jak się później okazało) uśmiechnął się blado. I wtedy, ku mojemu zdziwieniu, wyciągnął z kieszeni spodni stary, wysłużony smartfon. Ekran miał popękany w rogu, ale działał. Powiedział coś, co sprawiło, że nastolatek momentalnie spoważniał. Pan Stefan, jak się okazało, był kiedyś inżynierem. Projektował mosty. Po upadku komuny, jego firma zbankrutowała, a on stracił wszystko – dom, pozycję, rodzinę. Została mu tylko mała emerytura i pamiątki po dawnym życiu. A w tym telefonie, jak sam przyznał, miał zdjęcia z najlepszych lat. – Ale wiecie, panowie – powiedział patrząc na swojego smartfona – teraz tylko to mi zostało. I jedna mała przyjemność. Kiedyś, żeby oderwać się od rzeczywistości, logowałem się na pewną platformę. To było takie moje małe okno na świat. Wiecie, vavada login – to był mój rytuał, mój sposób na zapomnienie o długach i samotności. Godzina, dwie, wirtualne emocje, które pozwalały mi przetrwać do następnego dnia. Nastolatek, zaskoczony, nie wiedział, co odpowiedzieć. Ja też zamarłem z ręką na łyżce. Nie spodziewałem się, że ten siwy, dostojny pan, będzie mówił o swoim uzależnieniu od hazardu z taką lekkością, jakby opowiadał o ulubionej herbacie. – I co, udało się panu wygrać coś? – zapytała dziewczyna z grupy, rudowłosa, z kolczykiem w nosie. – Och, moje drogie dzieci – zaśmiał się cicho pan Stefan. – Wygrałem, a jakże. Ale nie pieniądze. Wygrałem jedno popołudnie, podczas którego nie myślałem o tym, że nie mam za co kupić chleba. Wygrałem chwilę spokoju. A potem… przestałem. Zrozumiałem, że nie mogę uciekać. Lody, które jem, smakują lepiej niż wirtualne żetony. Nastolatkowie popatrzyli po sobie, a potem, jak na komendę, usiedli przy jego stoliku. Zaczęli go wypytywać o mosty, o inżynierię, o dawne czasy. Siedzieli tak chyba z godzinę. Ja, zamykając lodziarnię, słyszałem jeszcze ich śmiechy. Pan Stefan opowiadał o budowie wiaduktu w Poznaniu, a oni słuchali z otwartymi ustami. W końcu wstali, pożegnali się, a chłopak w bluzie podszedł do lady i rzucił banknot. – To za jego lody – powiedział krótko. – Zapłacił pan? – Prawie – mrugnął. – Ale chciałem, żeby dziś było mu miło. Wyszedł, a ja zostałem za ladą. Nie mogłem przestać myśleć o tym, jak niespodziewanie los splata ludzkie historie. O hazardzie, który pan Stefan wspomniał mimochodem, ale który był dla niego symbolem czegoś więcej niż tylko gry. To była ucieczka. A teraz, dzięki przypadkowym rozmowom, może znalazł nowy sposób na spędzanie wieczorów – w towarzystwie, z lodami i opowieściami o mostach. I choć w jego głosie słychać było tęsknotę za dawnym życiem, to jednak w tym wieczorze było coś niezwykle pozytywnego. Że nawet w najtrudniejszym momencie, pojawia się ktoś, kto poda ci wafelka z wanilią albo po prostu usiądzie obok. Zgasiłem światło, zamknąłem drzwi. Na koniec dnia pomyślałem: może jednak nie warto uciekać w wirtualny świat, skoro prawdziwe życie potrafi dać tyle niespodzianek. A ta historia z lodami, z panem Stefanem i z grupą nastolatków – to był mój szczęśliwy numerek. Numerek, który przypomniał mi, że prawdziwe emocje smakują najlepiej. |